Selecteer een pagina

Biobased hondensnackfabrikant Paragon Pet Products verdubbelt productiecapaciteit in Veendam

Burgemeester Sipke Swierstra, wethouder Henk-Jan Schmaal en CEO Camelle Kent van de Amerikaanse eigenaar van Paragon Pet Products hebben dinsdag de eerste paal geslagen voor de eerste fase van een forse uitbreiding van de fabriek van de diervoederfabriek aan de Orionweg in Veendam. Paragon Pet Products gaat de productiecapaciteit in Veendam verdubbelen.

Paragon werkt bij de uitbreiding samen met zoveel mogelijk bedrijven uit de regio. Bijna alle bedrijven zijn gevestigd in Noord-Nederland.

Paragon Pet Products is sinds 2017 onderdeel van het Amerikaanse bedrijf WellPet. Dit is een van de grootste bedrijven op het gebied van honden- en kattenvoer, blik, droog en vriesdroog ter wereld.

De hondenkauwsnacks van Paragon Pet Products rollen in tientallen vormen uit de moderne fabriek in Veendam: van egels en krokodillen tot tandenborstels en sticks. Welke vorm ze ook hebben, ze zijn allemaal gemaakt met tarwezetmeel of aardappelzetmeel als hoofdingrediënt.

Paragon is in 2003 ontstaan uit aardappelzetmeelconcern Avebe. Twee medewerkers van AVEBE namen het zwaar verliesleidende bedrijf over en legden de focus na de overname op de ontwikkeling van volledig plantaardige hondensnacks.

In 2008 opende het bedrijf een fabriek in Wildervank.

Paragon exporteert hondenvoerproducten naar meer dan veertig landen. In 2008 won het de Groninger ondernemersprijs.

Video over Paragon Pet Foods

Video: Bert Buiring. Bron YouTube.

Project Nieuwe Veenkolonien bij RTV Noord op vooravond Promotiedagen Noord Nederland

Het project De Nieuwe Veenkolonien van Parkmanagement De Veenkolonien en Ondernemersvereniging Oude Pekela (OOP) is opgepikt door RTV Noord. De regionale omroep maakte een videoreportage en besteedde op radio en op de website aandacht aan het initiatief.

Werkloosheid, ongezonde mensen en armoede. De ondernemers in Pekela en Veendam zijn het zat. Ze willen niet langer dat de Veenkoloniën alleen maar geassocieerd worden met alles dat slecht is.

De Nieuwe Veenkoloniën

Een groep ondernemers uit de twee gemeenten heeft daarom de handen ineen geslagen. Ze willen vanaf nu een positief imago opbouwen rondom ‘De Nieuwe Veenkoloniën’.

Dat doen ze door de succesvolle bedrijven en initiatieven onder de aandacht te brengen en samen te laten werken. De samenwerking start deze week officieel op de promotiedagen Noord-Nederland in Martiniplaza. Daar staan de twee gemeentes samen op de beurs.

Succesvolle bedrijven in de Nieuwe Veenkolonien. PMDV en OOP lanceren project tijdens Promotiedagen

Succesvolle bedrijven in de Nieuwe Veenkolonien. PMDV en OOP lanceren project tijdens Promotiedagen

Hoe ziet de toekomst van de Veenkolonien er uit? Als het aan diverse succesvolle ondernemers in Pekela en Veendam ligt uitstekend. Zij laten in de praktijk zien dat je tegenwoordig vanuit deze regio uitstekend wereldwijd kunt ondernemen. En ze creëren bovendien regionale werkgelegenheid.

Het wordt tijd dat we die successen wereldkundig maken, vinden Parkmanagement De Veenkolonien en Ondernemersvereniging Oude Pekela.

Parkmanager Gert Brouwer en voorzitter Jacob Zwinderman van OOP hebben de afgelopen maanden in het kader van de Promotiedagen Noord-Nederland voor het plein Veendam-Pekela het project De Nieuwe Veenkolonien ontwikkeld. De beurs is wat hen betreft het startpunt voor nieuw denken over de toekomst van Veendam en Pekela.

“Oost-Groningen wordt meestal in verband gebracht met werkloosheid. Ondertussen zijn er de laatste jaren diverse bedrijven die nieuwe werkgelegenheid creëren door gebruik te maken van nieuwe technieken, innovaties en het internet”, zegt Gert Brouwer.

“Onze lokale cabaretier Bert Visscher heeft zo’n mooie kreet bij een sketch over bloemschikken als hij iets absurds doet, “Je verwacht het niet”, zegt hij dan met zijn karakteristieke stem. Dat zou de slogan van de Veenkolonien moeten worden. Er gebeurt in de Veenkolonien veel meer dan veel mensen verwachten. NIets is leuker dan een positieve campagne te ontwikkelen op basis van behaalde resultaten. Op basis van mooie voorbeelden. Op basis van feiten.”

Dat Avebe een innovatief bedrijf is dat wereldwijd succesvol is, weten veel Oost-Groningers wel. Nedmag is ook bekend. Maar dat er ondertussen diverse startups, innovaties en initiatieven zijn die verwachtingen overtreffen weet bijna niemand.

Koopjesdrogisterij in Oude Pekela is  bijvoorbeeld zo’n bedrijf. Zes jaar geleden begonnen in een garage in Blijham. Inmiddels is het bedrijf gevestigd in een bedrijfspand onder de watertoren in Oude Pekela. Er werken vijftig mensen. En het bedrijf gaat alweer uitbreiden. Vanuit Oude Pekela worden via internet drogisterijproducten verkocht en geleverd in heel Nederland en in Duitsland. En het Pekelder bedrijf loopt voorop met nieuwe online betaalinnovaties. Je kunt er zelfs betalen met een selfie.

EDBC in Veendam komt veel in het nieuws. Niet alleen vanwege de spannende handelswaar. Het bedrijf verkoopt wereldwijd erotische producten. Eigenaar Eric Idema begon ook thuis, verhuisde vervolgens naar het oude postsorteercentrum van TPG Post in Veendam en is deze zomer inmiddels alweer verhuisd naar het voormalige distributiecentrum van Huisman Transport. Er werken tientallen mensen. En de groei is er nog lang niet uit. EDBC levert ook in Duitsland en nu zelfs vanuit Veendam ook naar China.

Ron Hazenberg verkoopt vanuit een showroom in Oude Pekela exclusieve campers aan klanten in heel Nederland en Duitsland. Eigenlijk is de showroom een internetmagazijn. Hazenberg kon dankzij slim te adverteren op internet zijn bedrijf fors laten groeien. In de marketingmix is de P van plaats belangrijk. Dankzij internet is de locatie juist minder belangrijk. De slogan Pekela Prima Plek is zonder meer op Hazenberg van toepassing.

Hotel Parkzicht ontwikkelde vorig jaar samen met Charley Productions  en On Air Events The Iconic Dinnershow. Een avondvullend programma met een show vol zang, dans, diner en entertainment. “Uniek in noord-Nederland”, zeggen hoteleigenaar Appie Weij en Charlotte Uneken van Charley Productions. “Zoiets gebeurt normaal alleen in de Randstad.” Zij staken hun nek uit en investeerden. Niet zonder succes. De komende maanden staat de show iedere maand op het programma.

Ondernemers in het recreatiepark Borgerswold in Veendam hebben de handen ineengeslagen en ontwikkelen nu gezamenlijk arrangementen en evenementen.

Zandzuigbedrijf Het Noorden is een bedrijf gespecialiseerd in de productie en verkoop van industriezand zoals filterzand en -grind. Dat doet het bedrijf al vijftig jaar vanuit Nieuwe Pekela. Daar wordt uniek zand gewonnen in een eigen zandafgraving. Dankzij internet krijgt het bedrijf nieuwe klanten die zelf nieuwe toepassingen voor het zand hebben bedacht. Het Pekelder bedrijf verkoopt bijvoorbeeld zand aan Egypte. Een land waar toch zand genoeg is, zou je denken. En wie zand kan verkopen in Egypte kan koelkasten verkopen aan eskimo’s. Het zit dus wel goed met de handelsgeest in de Veenkolonien.

Sponsors project Nieuwe Veenkolonien

Het project de Nieuwe Veenkolonien wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Veendam, gemeente Pekela Rabobank Midden Groningen, Ondernemersvereniging Oude Pekela en Parkmanagement De Veenkolonien.