Een medewerker van hotel Parkzicht in Veendam rookt een sigaret in zijn pauze en neemt daarvoor plaats in de rokersruimte. Als hij de ruimte verlaat, neemt hij enkele glazen mee die er nog staan. Mag dit?

Nee!

Volgens de voedsel- en warenautoriteit niet. Personeel van een horecagelegenheid mag niet werken in een rookruimte. De kelner mag dus geen vuile glazen ophalen. Ook niet als hij zelf rookt. De klanten moeten die glazen zelf terugbrengen. Vraag is dan natuurlijk meteen hoe de horecaondernemer vervolgens de rookruimte uiteindelijk schoonmaakt?

Een controleur die toevallig dat moment een rondje kwam doen bij Parkzicht schreef meteen een boete van 600 Euro uit. Eigenaar Appie Weij ergert zich over de gevolgen van het antirookbeleid van de overheid voor de horeca. In een interview op Horeca Nederland TV maakt hij van zijn hart geen moordkuil. Het beleid is voor de horeca volgens Weij onwerkbaar, onredelijk en vooral ondoorzichtig. En dat zegt hij in duidelijke straattaal.

Roken op terras Parkzicht Veendam op Horeca Nederland TVBehalve Weij luchten meer noordelijke horecaondernemers hun hart voor de camera van Horeca Nederland TV. Ook de uitbaters van Cafe Soestdijk in Groningen en hotel De Jonge in Assen onderbouwen met voorbeelden dat het handhavingsbeleid van de overheid voor de horeca vaak onvolgbaar is. Sommige regels botsen ook.

Zo is de horecaondernemer ook verantwoordelijk voor de handhaving van de veiligheid in zijn bedrijf. Maar hoe zit dat dan in een rookruimte?, vraagt Appie Weij zich af. Want als een medewerker van zijn bedrijf daar moet ingrijpen is hij toch aan het werk?

Gerelateerde informatie