Selecteer een pagina

Margriet Brandsma was vele jaren correspondent van het NOS Journaal in Duitsland. Zij verzorgt dit jaar de vanBeresteynlezing die ieder jaar in het kader van de Boekenweek in samenwerking met de Bibliotheek Veendam gegeven wordt.

Duitsland is actueler dan ooit. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Duitsland trekt de Europese economie, maar zorgt ook voor veel discussie vanwege het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Angela Merkel.

Margriet Brandsma staat tijdens deze lezing stil bij het ‘nieuwe’ Duitsland, het Duitsland dat na de hereniging is ontstaan en kijkt t ze naar de manier waarop de Duitsers tegenwoordig omgaan met hun verleden.

Brandsma praat over Angela Merkel, de Oost-Duitse domineesdochter die al meer dan tien jaar kanselier is en die door het Amerikaanse tijdschrift Time werd uitgeroepen tot persoon van het jaar 2015. Wie is die Merkel eigenlijk, wat drijft haar en waarom zijn de Duitsers zo trots op haar, ook al is lang niet iedereen het eens met de manier waarop ze het vluchtelingenvraagstuk aanpakt?

Margriet Brandsma schreef een boek over Merkel, ‘Het mirakel Merkel’. Ook verscheen in 2014 het vluchtverhaal van een Oost-Duitser die naar zijn Nederlandse verloofde wilde, en recentelijk bij uitgeverij Conserve verscheen er een bundel interviews met Nederlandse journalisten die in Duitsland werken of gewerkt hebben. ‘Was wir noch zu sagen hätten’ en de verhalenbundel over Berlijn ‘Daar is de Muur’ zijn eveneens boeken van Brandsma.

 

Meer informatie over de vanBeresteynlezing 2016 vindt u in de Agenda van PMDV.nl.