Houtschroeven vergelijken, dit moet je zeker weten

Wanneer we de diverse soorten schroeven op de markt gaan vergelijken kunnen we tot de vaststelling komen dat het vooral de houtschroeven, evenals de spaanplaatschroeven zijn welke kunnen rekenen op een grote populariteit. Het gebeurt niet zelden dat deze twee namen bovendien door elkaar worden gebruikt. Het moet dan ook gezegd dat de eigenschappen waarover ze beschikken erg dicht tegen elkaar aanleunen. Dit gezegd hebbende is het bovendien ook van belang om aandachtig te zijn voor het bestaan van de verschillende soorten koppen waarvan sprake is. Voor de doorgewinterde klusser geldt dat dit niet meteen een groot probleem zal vormen. Voor de hobbyist kan de uitdaging die hieraan verbonden is evenwel wat groter uitvallen. 

Wat zijn houtschroeven dan eigenlijk precies? 

Voor houtschroeven geldt dat ze speciale schroeven zijn welke geschikt zijn voor het verbinden van hout. Het is mogelijk om in de praktijk gebruik te gaan maken van dergelijke schroeven voor de bevestiging van hout op hout. Daarnaast is het ook mogelijk om hier gebruik van te maken bij bijvoorbeeld het schroeven van deurklinken en / of sloten op hout. In de praktijk kan er verder ook vastgesteld worden dat deze schroeven bijzonder regelmatig in combinatie met pluggen worden gebruikt. Hou er hoe dan ook rekening mee dat er in de praktijk sprake is van tal van verschillende toepassingen waar houtschroeven over kunnen beschikken. Hou hier absoluut rekening mee. 

Zijn houtschroeven hetzelfde als spaanplaatschroeven? 

Een zeer vaak gestelde vraag in de praktijk heeft te maken met het feit of er kan worden gesteld dat houtschroeven hetzelfde zijn als spaanplaatschroeven. Voor beide exemplaren geldt dat ze vaak in één adem met elkaar worden genoemd. Dit gezegd hebbende zijn er toch enkele verschillen merkbaar. Voor de spaanplaatschroeven geldt dat ze globaal gezien voorzien zijn van een wat scherpere schroefdraad. Dit zorgt ervoor dat ze perfect ingezet kan worden voor het verbinden van hout dat bestaat uit zaagsel of andere allemaal kleine stukjes hout. Denk hierbij dan meer concreet aan OSB of bijvoorbeeld spaanplaat. Anderzijds is het zo dat deze eveneens snijdt in de pluggen. Dit wil je natuurlijk niet waardoor je in dat geval maar beter gebruik kan maken van standaard houtschroeven. Hier zal je absoluut zeker de nodige aandacht aan willen (en moeten) besteden.

Let op de plaats waar je de schroeven gaat gebruiken!

Bij het aankopen van houtschroeven is het niet alleen maar belangrijk om stil te blijven staan bij het type hout waarin je zal moeten schroeven. Daarnaast is het namelijk ook van belang om de nodige aandacht te besteden aan bijvoorbeeld de plaats waar er gebruik zal worden gemaakt van de schroeven. Is dat bijvoorbeeld buiten de woning of binnen in huis? In het eerste geval is het van belang om ervoor te zorgen dat de schroeven niet kunnen oxideren. Omwille van deze reden is het aan te raden om gebruik te maken van een exemplaar gemaakt van RVS of voorzien van een AR coating. Voor beiden geldt dat ze aanzienlijk beter bestand zijn tegen de weersinvloeden die buiten gelden. Ook dit is een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van houtschroeven.